Een woud van zonnebloemen – Torey Hayden

Het verhaal: De zeventienjarige Lesley is een echt tienermeisje: haar zorgen draaien om jongens, haar studie en ruzie maken met haar jongere zusje. Ze is dol op haar moeder Mara, die prachtige verhalen kan vertellen over haar jeugd in Hongarije en Duitsland voor de oorlog. Maar Mara heeft ook traumatische herinneringen die ze nooit wil delen met haar dochters. Terwijl Lesley het gruwelijke oorlogsverleden van haar moeder begint te ontdekken, stort hun gezin ineen. En Lesley beseft dat zij haar moeder nooit echt heeft gekend.

Onze mening: Een mooi portret van een gezin dat getraumatiseerd blijft door het oorlogsverleden van de moeder. Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in verhalen rond Wereldoorlog II.
Het verhaal start in Amerika en wordt geschetst door de ogen van de 17-jarige Lesley. Haar moeder vertelt prachtige verhalen over haar jeugd in Hongarije en Duitsland. Maar ook over de verschrikkingen van de tweede wereldoorlog. Mara werd door de Nazi’s gedwongen om pure‘Arische’ babies op de wereld te zetten. De eerstgeborene, Klaus, wordt haar afgepakt. De tweede, Jozséf, vermoordt ze eigenhandig. Deze tragische gebeurtenissen tekenen haar en haar gezin. Mara blijft de rest van haar leven zoeken naar haar eerstgeborene en sleept iedereen mee de ondergang tegemoet. Nadat Mara in een buurjongentje haar zoon Klaus meent te herkennen, komt het verhaal in een stroomversnelling naar een dramatische climax.
Het gezin moet noodgedwongen leren leven met de scherven van het verleden en dus besluit Lesley op zoek te gaan naar de plaatsen waar haar moeder gelukkig geweest is.
Verwacht geen ‘happy-ending’, zelfs geen echt einde. Wel is er het begin van een nieuw inzicht. Leslie reist haar moeders verleden achterna tot in het woud van zonnebloemen.
Maar er groeien geen zonnebloemen in Wales. Het is er te nat.
Zo ontdekt ze dat de letterlijke waarheid is wat je met je ogen ziet. Maar er is nog een ander soort waarheid die je ziet met je hart. Op die manier zie je dat de wereld mooi is, ondanks alle afgrijselijke dingen die er gebeuren.
‘de keuze hoe we de dingen zien, is de enige echte macht die we hebben’ Mooi toch ?

Auteur: Torey Hayden
Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 9789044325706
Pagina’s: 432

One comment

Leave a Reply