Toewijding – Elizabeth Gilbert

Het verhaal: Wereldwijd verslonden miljoenen lezers Eten, bidden, beminnen; een van de allergrootste verkoopsuccessen van de afgelopen jaren. In Nederland alleen werden er 350.000 exemplaren verkocht. Toewijding biedt antwoord op de vraag die iedere fan van Eten, bidden, beminnen heeft: hoe is het Elizabeth en Felipe vergaan sinds ze in Indonesië verliefd op elkaar werden? Felipe en Elizabeth hebben elkaar eeuwige trouw beloofd, maar ook afgesproken dat ze nooit zullen trouwen. Hun idylle wordt ruw verstoord wanneer de Amerikaanse immigratiedienst Felipe het land uit wil zetten. Alleen een huwelijk kan dit voorkomen. Toewijding beschrijft Elizabeths worsteling met de beslissing om ondanks hun eerdere belofte toch te trouwen.

Onze mening: In ‘Eten, bidden, beminnen’ beschrijft Elizabeth Gilbert  een reis om de wereld die ze in haar eentje maakte na een slopende echtscheiding. En het werd een topper: miljoenen exemplaren verkocht!Ook ik las het, keek uit naar de opvolger en vroeg me af of de romance tussen Elizabeth en Felipe stand gehouden had.

Wel, ze hebben definitief voor elkaar gekozen maar ook afgesproken dat ze nooit zullen trouwen. Wat uiteraard buiten de Amerikaanse immigratiedienst gerekend is die Felipe het land wil uitzetten. Alleen een huwelijk kan dit voorkomen.

Om zich mentaal voor te bereiden op een eventueel huwelijk, heeft Elizabeth Gilbert zich verdiept in de geschiedenis van het instituut ‘Huwelijk’ en ze neemt de lezer mee op haar zoektocht. Hierdoor is ‘Toewijding’ opnieuw een autobiografie mét sociohistorische bonusdelen geworden, zegt de schrijfster in haar voorwoord. Ze probeert de geschiedenis van het huwelijk zo nauwkeurig mogelijk te behandelen en put daarbij uit het werk van schrijvers, sociologen of beschrijft haar ervaringen met andere culturen.Ongetwijfeld was dit voor haar        een boeiende zoektocht die ook de ervaren lezer een aantal interessante inzichten en beschouwingen biedt. Maar het gevolg is natuurlijk dat het niet echt een roman werd die vlot leest of waarbij je vol spanning zit te wachten op de plot (die trouwens reeds vooraf gekend)

‘Toewijding’ is een enorm traag boek waar ik mezelf echt doorheen moest slepen. Maar ik betrapte mezelf er ook steeds weer op dat ik na een tijdje het boek opnieuw ter hand nam om verder te lezen. Een boek dat je niet snel even uitleent in de bib maar ééntje waarnaar je kan teruggrijpen en nadenken over de inzichten die het meegeeft.

Als uitsmijter twee citaten uit het boek:

‘Een man kan met iedere vrouw gelukkig zijn zolang hij niet van haar houdt’ – Oscar Wilde
‘De eerste band waarop de samenleving rust is die van het huwelijk’ – Cicero.

Auteur: Elizabeth Gilbert
Uitgeverij: De bezige Bij
ISBN:
9789023457572
Pagina’s: 349

One comment

Leave a Reply