Hausfrau – Jill Alexander Essbaum

Hausfrau

Bovenstaand boek kreeg ik enkele weken geleden toegestuurd via Singel Uitgeverijen / De Arbeiderspers. Het boek stond reeds te prijken om mijn leeslijstje dus ik keek er enorm naar uit om het te lezen.

Het verhaal: Ogenschijnlijk leidt Anna het perfecte leven met haar gezin in Zürich, maar vanbinnen gaat ze langzaam kapot. Stuurloos en niet in staat om contact te maken met haar man, begint ze een cursus Duits, Jungiaanse analyse en een serie affaires. Laverend tussen lust en liefde, schuld en schaamte, excuses en rede, raakt ze verstrikt in een web van leugens. Nu ze een morele drempel is overgestapt, ontdekt Anna waar een vrouw staat als er geen terugweg meer is. Hausfrau is een intiem verhaal over huwelijk, trouw, seks, moraal en identiteit met een opwindende heldin wiens passies en keuzes de lezer zullen raken.

Onze mening: Wow, dit verhaal verliep helemaal anders dan ik me voorgesteld had. Voor ik aan Hausfrau begon had ik me het voorgesteld als een rustig romannetje met een chicklit toets maar dat bleek helemaal niet het geval. Het verhaal gaat over de Amerikaanse Anna die verhuisd is naar Zwitersland en daar woont met haar Zwiterse man Bruno en hun 3 kinderen. In een poging om haar eenzame leven als huisvrouw achter zich te laten probeert ze nieuwe mensen te ontmoeten, al blijkt dat niet zo eenvoudig en belandt ze net iets te vaak met een andere man dan de hare in bed. Toegegeven, tijdens het lezen van dit boek op de bus hoopte ik bij heel wat passages dat mijn medereizigers niet aan het meelezen waren omdat sommige passages bij momenten nogal naar 50 Shades of Grey neigden terwijl dit in het boek niet het hoofdonderwerp is.

Dit verhaal zit psychologisch enorm sterk in elkaar, het personage van Anna wordt zodanig neergezet dat je medelijden met haar krijgt ook al wil je dat soms zelf niet. Meer dan eens voelde ik me de hulpeloze vriendin die aan de zijlijn machteloos staat toe te kijken en hoopt dat ze de juiste keuze maakt in haar leven en haar leven opnieuw op de rails krijgt.

Daarnaast was ik onder de indruk van de schrijfstijl van de auteur en van de verhaalwendingen, het boek leest heel vlot en door de verschillende gebeurtenissen word je constant door verschillende tegenstrijdige emoties overspoelt. Het is een verhaal dat me aangreep en waarin de spanning meer dan eens opliep waardoor ik het boek niet zomaar aan de kant kon leggen, ik wou weten wat er verder zou gebeuren, welke keuzes Anna zou maken en hoe ze haar toekomst zou vormgeven. De tegenstrijdige gevoelens van lust, verlangen, schaamte, liefde en onzekerheid zorgen ervoor dat je verstrikt geraakt in het verhaal van begin tot einde.

Dit boek heeft me meer dan aangenaam verrast, een aanrader voor wie graag net dat tikkeltje meer zoekt!

Uitgeverij: De Arbeiderspers
Pagina’s: 312
ISBN10: 9029539151
ISBN13: 9789029539159
Onze score: 8/10

Leave a Reply