Leef, nu ik er niet meer ben – Joris Verbeeck & Inge Delva

bart verbeeck

Het verhaal: Bart is 16 wanneer er een tumor in zijn borstkas gevonden wordt. Hij krijgt chemo, wordt geopereerd en geneest. Maar helaas wordt hij na twee zorgeloze jaren een tweede keer ziek. En een derde keer. En een vierde keer. Zes jaar na zijn eerste diagnose wordt Bart terminaal verklaard. Je zou je voor minder boos, verdrietig of angstig voelen. Maar niet Bart. Vanaf dag één aanvaardt hij zijn lot en besluit hij om de tijd die hem rest vooral positief in te vullen. Door zelf zoveel mogelijk te genieten van de kleine momenten van geluk. Door de mensen die hem dierbaar zijn, te troosten en te begeleiden. En door mensen te inspireren tot levensvreugde. In Leef, nu ik er niet meer ben zijn Bart en Joris afwisselend aan het woord over Barts ziekte en wat die heeft betekend in hun leven. Een bron van kracht voor mensen die hetzelfde lot beschoren zijn, voor wie afscheid moet nemen van een dierbare of voor wie een moeilijke periode doormaakt.

Onze mening: Leef, nu ik er niet meer ben vertelt het waargebeurde verhaal van Bart, een levenslustige jongeman die op 16-jarige leeftijd te horen krijgt dat hij botkanker heeft. Na een lange strijd waarbij hij enkele malen hervalt krijgt hij het verdict dat hij terminaal is. Toch houdt hem dat niet tegen om nog zoveel mogelijk uit zijn leven te halen en om het zo kwaliteitsvol als mogelijk in te vullen, dag na dag opnieuw.

Steeds meer mensen krijgen de diagnose kanker en ook steeds meer mensen kennen wel minstens iemand in hun nabije omgeving die kanker heeft. Het betekent vaak een moeilijke en zware strijd, niet alleen voor de patiënt zelf maar ook voor wie dicht bij de patiënt staat.

Enkele jaren geleden zag ik de reportage over Bart op tv en de manier waarop hij op zo’n jonge leeftijd met zijn diagnose omgaat vind ik enorm knap. Zonder het hoofd te laten hangen kijkt hij vooruit, met het nodige realisme kijkt hij wat er nog mogelijk is en probeert hij er stap voor stap nog het beste van te maken. Zo gaat hij meerdere malen op reis naar Amerika, het land van zijn dromen en probeert hij eerst nog een universitaire studie die hij helaas niet kan afwerken door de zware behandelingen. Daarop besluit hij om aan de slag te gaan bij De Nekker, om zo nog heel wat sociale contacten te hebben en een zo normaal mogelijk leven te leiden.

Wat ik heel knap vind is hoe Bart steeds de ander voorop blijft plaatsen ondanks dat hij zelf met een terminale ziekte geconfronteerd wordt. Hij blijft positief en stelt alles in het werk om anderen gelukkig te zien.

In het boek komen zowel Bart als zijn jongere broer Joris aan het woord, op die manier lees je hoe zowel Bart als zijn broer en de familie met de ziekte van Bart omgaan. Daarnaast zijn er ook heel wat foto’s die het verhaal visualiseren en getuigenissen van mensen die Bart gekend hebben.

Het is een heel emotioneel verhaal dat ik aan iedereen aanraad, dit moet je gewoon gelezen hebben. Vaak zat ik zelf bijna met tranen in de ogen, dan is het bijna onmogelijk om je voor te stellen hoe het voor Bart moet geweest zijn en hoe hij zich zo sterk kon houden en zo positief in het leven kon blijven staan. Ik kan me niet voorstellen dat ik op die manier met de diagnose kanker zou kunnen omgaan maar het is een houding die je tot nadenken zet al denk ik dat het voor heel wat mensen moeilijk is om op die manier met de ziekte om te gaan.

Uitgeverij: Halewyck
Pagina’s: 240
ISBN10: 9461312636
ISBN13: 9789461312631
Onze score: 8/10

Leave a Reply